Indahnya pengalaman

Indahnya pengalaman… Seawal jam 7.55 pg saya berjalan menuju tempat perhentian bas. Keadaan bangunan yang tinggi mencakar langit di blok 140 Pasir Ris Street 11 #02-185 (maknanya tingkat 2 rumah ni 185) sedikit janggal berbeza dengan rumah kampung yang apabila melangkah kaki keluar pasti ada saja yang senyum pada kita =) (kucing atau ayam). Saya naiki bas no 359 menuju ke Central (White Sands) yang pemandu semuanya kaum cina dan baru2 ini dikatakan gaji mereka dinaikkan lg meningkat sehingga $500.

“tittt…” bunyi mesin yang saya akan temui di mana2 sahaja. Ez-Link. Hanya tag di mesin yg di sediakan, then baru blh naik bas/kmtr/parking dll.. Seorang kanak2 berambut kerinting berbaju uniform biru dipimpin oleh ibunya sering menarik perhatianku. Saya senyum padanya setiap pagi namun di balas dengan renungan yang penuh kepelikkan. Maklum la pakaian orang Malaysia berbeza dengan yang lain. “arrrrggghhh.. nak susu..!!!” teriak kanak2 tu dibalas dengan “no, no, no, cannot, see many people.. see.. see” Setiap pagi begitu.. Macam2 ragam. Tapi kebiasaanya kami sahaja penumpang yang berbangsa Melayu manakala yang lain berbangsa Cina/India/omputeh.

Laluan bas warna kuning di sebelah kiri hanya blh digunakan oleh bas pada waktu sesak (pick hour) amat2 berkesan bagi mengelakkan public transport juga mengahadapi masalah kelewatan. Boleh dikatakan jangkaan waktu bas tiba di setiap station itu tepat dan ini langsung tidak menyukarkan penumpang yang menggunakan kenderaan awam. Bas 359 biasenya akan ada 10min sekali.

“Waaaahhhh”.. Kagum melihat sesetengah warga yang sanggup mengambil langkah menggunakan basikal untuk ke station MRT. Setiap pagi pasti akan ade satu pasangan cina menaiki basikal berpakaian lengkap untuk ke pejabat. Lelaki hensem bonceng perempuan cun. So sweet..=) Setiap hari.. Laluan pembawa basikal di buat di semua tempat, traffic light dll. Ia juga di gunakan oleh orang kurang upaya yang berkerusi roda. Seringkali saya melihat orang berkerusi roda berjalan sendirian tanpa memerlukan pertolongan orang lain dek kerana kemudahan yang disediakan untuknya cukup lengkap. Pernah juga saya terfikir, orang kurang upaya ni macamane la nak hidup di Malaysia dalam keadaan struktur jalanraya, kesibukannya, kemudahannya, dll yang masih kurang.

Fuh.. perjalanan yang cukup berbeza. Hayunan kaki begitu deras namun masih ada saja warga yang melintasiku. Pasti saya tengok berapa panjang kakinya, berapa besar langkahannya dan berapa laju hayunannya. Kagum melihat suasana itu saya menjadi terikut2. Ops. Ez-Link dah berbaki kurang dari $3 bermakna perlu di tambah. Mesin (mcm bayar parking kat KLIA) disediakan. “tittt…” saya menekan symbol top up cash di mesin touch screen itu. Siap.. Larian di teruskan lagi.. Masa cuma tinggal 40 minit untuk sampai di sana. Escalator di sediakan namun keunikkannya ialah, “ikut kiri jika tidak memotong”. Pendek kate sape nak cepat/lari ikut kanan escalator kalau tak, stay kiri. Dekat Malaysia mungkin ada system tu, tp tak pernah tgk. Ni bukan system yang di tetapkan tau tetapi culture yang terbentuk mencipta system itu.

Sampai di atas, tidak pernah saya melihat tiada train di situ ini kerana Pasir Ris adalah stesen MRT terakhir (mcm seremban). Bezanya ialah, ketika pick hour 7-9 pg & 5-7 ptg MRT akan bergerak 2 hingga 4 minit sekali. Tetapi jika bukan pick hour 4-6min sekali. Masa ketibaan MRT tepat seperti mana tertera di skrin pemberitahuan. Kgum saya melihatnya.
Sekali lagi.. “Waaaahhhh” luasnya train itu menyebabkan saya terpegun. Jauh berbeza dengan keluasan KTM. Mungkin kerana baru maka design die lebih menepati citarasa dan keselesaan penumpang. Kire kalau tak de orang tu, boleh main badminton dalam train tu =). “Paya Lebar” jeng-jeng-jeng… Dah sampai.. Bersedia untuk meneruskan larian menuju ke destinasi sejauh 10minit. 8.55pg biasanya saya akan masuk melangkah ke destinasi…

Sedikit coretan dari saya yang dah lama tak update blog ni. Maaf jika ada yang ternanti2. Itu perbezaan kehidupan dan kemajuan yang kita nampak antara Malaysia dan Singapura. Masih banyak yang perlu kite perbaiki dari sudut kemajuan tetapi dari sudut kesedaran pemikiran, kepekaan terhadap isu-isu Islam, keberanian kita menegakkan yang hak dan mendaulatkan Islamiyah, itu mesti di puji. Kerana kita terkehadapan dari sudut ini. Saya tidak menghina mana2 pihak. Ini berdasarkan pengamatan saya sepanjang berada di Singapura. Namun dari sudut gerakan dakwah kepada bukan Islam, Singapura mesti di puji kerana purata jumlah mu’allaf tahun 2009 sebanyak 2 orang 1 hari (sumber:Muslim Converts’ Association of Singapore). Jumlah yang cukup membanggakan bagi saya.

Itu tentang dakwah kepada bukan Islam. Di sini saya secara peribadi menyeru kepada warga Singapura, bangkitlah dari tidur yang lena. Jangan takut lagi dengan bayang2 sendiri. Hidupkan semula semangat jihad menegakkan Islam dari pelbagai sudut. Khususnya yang semakin Muslim Singapura lupakan, jihad untuk menegakkan Daulah Islamiyah. Politik dalam Islam cukup cantik dan punya asas dan ikutan yang cukup indah dari Rasulullah s.a.w. Mari kita sama2 bergerak seiring dengan Muslim Malaysia untuk menjadikan impian hidup dalam suasana Islam sepenuhnya tercapai. Saya tidak menafikan ada sesetengah Muslim Singapura yang peka dengan permasalahan berkaitan Islam. Namun kebanyakannya warga yang telah berumur. Pemuda dan remaja hanyut di buai arus secularisme. Sedih saya melihat anak2 Muslim yang berpakaian, bertingkahlaku tidak elok sehingga sukar untuk di bezakan adakah mereka ini Muslim atau tidak. Melayu atau Cina. Nak di bezakan dari percakapan tak boleh dah, semua bertutur dalam bahasa inggeris. Saya berfikir sendirian “kalau pemuda sekarang begini, apakan jadi Muslim Singapura 5 atau 10 tahun akan datang?

Saya sedari, ini adalah permainan mereka (bukan Islam) untuk mengusai kita sebagai orang Islam kerana mereka tahu kita adalah orang yang selayaknya memimpin bukan mereka. Jadi mereka melakukan serangan pemikiran dengan menyekat mana2 saluran yang boleh menyebabkan Muslim berfikir tentang Islam dan Politik Islam. Khusunya sistem pengajaran dan pembelajaran tentang Islam. Ia amat-amat merunsingkan saya sebagai seorang Muslim yang sama2 melihat masalah yang berlaku kepada Muslim Singapura. Ayuh saudara2 ku, ayuh kita berganding bahu memikirkan perancangan untuk mencari jalan keluar dari semua ini. Usah dibiar Islam ditindas jika benar kita sayang kepada Islam dan jika benar kita ummat yang mengucapkan kalimah ‘azim yang sama “LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH”. Bukan saya maksudnya di sini menyeru kepada tindakan ekstrim tetapi perancangan rapi yang bijaksana lebih adalah sesuai mengikut waqi’ kita sebagai warga Asia. Mentaliti perlu di ubah. Terus terang saya katakan pemikiran Muslim Singapura sudah sealiran dan tidak mengini perubahan kepada pemerintahan Islam kerana mereka sudah selesa dengan apa yang dimiliki sekarang ini. Ada orang ahli agama sampai menyebut dan menyalahgunakan ayat didalam surah An-Nisa’:59 tentang ketaatan kepada Allah, Rasulullah dan ulil amri. Yang di momok2kan oleh sesetengah madrasah dengan mengatakan kepatuhan kepada ulil amri itu termasuk pemimpin yang berlaku zalim. Malaysia juga telah menular pandangan sebegini. Namun ayuh kita sama2 saling ingat mengingati. Jika Muslim Malaysia punya kesilapan, silalah tegur dengan cara yang betul. Tidak perlu dinafi kita banyak kelemahan dari sudut kemajuan dan pendidikan walaupun tidak semua yang lemah.

Ini sekadar coretan menggetarkan jiwa2 pejuang Islam. Jangan kita hanya memikirkan permasalah yang berlaku di kampus, luaskanlah penglihatan dan pengamatanmu ke peringkat Malaysia dan dunia. Tenaga dan pemikiran anda sebagai cerdik pandai dalam Islam amat2 di perlukan dalam sama2 membangunkan dan menegakkan kalimah hak “LA ILAHA ILLALLAH, MUHAMMADUR RASULULLAH”.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails