Kerinduan buat sahabat2 dan adik2 di USIM

video

“Dan (Dialah) yang menyatu-padukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Dia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” surah Al-Anfal:63

Ketika ini kerinduan kepada sahabat2 menjengah. Puas aku memusing2 badan, memicit2 kepala, lelapkan mata namun kerinduanku kepada sahabat2 sgt2 mendalam. Ku bayangkan entah bila akanku berjumpa mereka. Duduk bermesra bersama2. Solat Berjemaah bersama2. Tazkirah bersama2. Bergurau senda. Saling ingat mengingati kepada kebaikan. Arrgghh… kerinduan ini menjalar dalam tubuhku. Tidak dapat ku perolehi semua itu di tempat sekarang.

Seorang sahabat r.a yg bertanya kepada Nabi Muhammad SAW : "Ya Rasulullah, siapa itu sahabat terbaik ?" Baginda menjawab : "Orang yg apabila engkau melihatnya, engkau teringat Allah; bila ia berbicara, pengetahuanmu bertambah; bila ia berbuat, engkau terpikir pada hari Akhir dan Kebangkitan"

Maka benarlah dirimu adalah sahabat2 sejati ku. Sahabat2 terbaik yang pernah kumiliki. Teman yang mengingatkanku tika aku lalai. Bersabar dengan perangai ku yang pelbagai. Menasihatiku dengan penuh hikmah. Mengajakku mengerjakan ibadah bersama2. Mendekatkanku kepada Allah yang Maha Pencipta. Dahulu aku selalu bertanya kepada diriku, “ade ke sahabat2 sebaik itu?”. Kiniku punya jawapan, sahabat2 itu sebenarnya berada di sekelilingku. Yang sentiasa bersedia untuk membantu ku bila2 masa. Walaupun dirimu menyedari bahawa aku tidak mudah untuk menceritakan permasalahanku sewenang2nya, namun dikau selalu memahami dan sabar menanti saatku bersedia menceritakannya. Cukup memahami.

Sahabat2, tak mampu ku ungkapkan dengan kata2 betapa aku menyayangimu melebihi diriku sendiri kerana Allah. Kerana aku ingin termasuk dalam ummat Nabi Muhammad s.a.w. Berjauhan dengan semua membuatkan hati gundah gulana. Apa yang kalian buat sekarang, sihat atau tidak, kehidupan berjalan lancar atau tidak, memerlukan pertolongan ku ke tidak. Ketika ini ku rasakan bagai ingin terbang ke sana menemui kalian.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : "Cintailah kekasihmu sesederhana mungkin, siapa tahu ia menjadi musuhmu pada suatu saat nanti. Dan bencilah musuhmu sesedehana mungkin, siapa tahu ia menjadi sahabat dekatmu pada suatu masa nanti."

Umar al-khattab berkata: "Janganlah cinta membuatmu dibelenggu oleh beban yang berat, dan janganlah rasa bencimu membuatmu hancur lebur."

Adakah ini bermakna aku tidak boleh sangat2 menyayangimu sahabat2 ku? Bagiku apa yang Rasulullah s.a.w maksudkan disini ialah sehingga kita mengabaikan kecintaan kepada Allah dan Rasulullah. Mencintai sahabat sehingga leka dan lupa bahawa pasti ada ujian dalam persahabatan. Sehingga melakukan apa sahaja yang boleh memudaratkan diri malah melanggar syariat hanya semata2 ingin menjaga hati sahabat. Persahabatan yang sejati bagiku adalah apabila sahabat kita benar2 kenal dan faham gerak geri kita, perasaan kita, perangai baik dan buruk kita, berani dan sanggup menghadapi apa sahaja untuk membetulkan apa yang salah bukan menyalahkan apa yang betul. Aku sanggup menempuhi apa sahaja jika kalian memerlukanku dan akanku berusaha sebaik mungkin untuk memberikan yang terbaik kepadamu.

Teringat di suatu perjumpaan, aku menyuruh adik2 saling menampar sahabat di sebelahnya jika mereka pernah nampak sahabat itu ada kesalahan. Waktu itu aku dapat melihat kasih sayang mereka. Sengaja aku ingin menguji tahap kasih sayang sesama mereka samada benar2 berukhuwah Islamiyah ataupun tidak. Akhirnya tidak ada seorang pun yang menampar sahabat yang di sebelahnya. Lalu aku pun membuat sesuatu yg luar biasa. Maaf buat adik2. Bukan niat untuk membuli, tetapi untuk membantu mengeratkan ukhuwah sesame kalian. Mungkin hikmahnya tidak digunakan waktu ini tetapi 10 or 20 tahun akan datang mungkin. Mana mungkin tiada kesalahan atau kelemahan. Hanya ukhuwah yang belum mantap sahaja yang tidak dapat melihat sahabat ada kelemahan dan kesalahan. Dan ukhuwah yang mantap sahaja yang berani membetulkan dan menegur walaupun akan dimarah seketika oleh sahabat. Itu lah yang mesti kita terapkan. Kasih sayang melebihi kemarahan. Lenyaplah kemarahan oleh hembusan ukhuwah kasih sayang.

Hadith Rasulullah bermaksud: "Tidaklah dua orang yang saling mencintai kerana Allah, kecuali orang yang lebih besar cintanya adalah lebih utama di antara keduanya" riwayat Bukhori dlm kitab al Adab al Mufrad.

Sahabat2, tiada kata yang mampu kuungkapkan lagi. Semoga ukhuwah kita akan terus kekal abadi sehingga membawa kita bersama2 ke syurga yang diidamkan. Ada orang mengatakan “biarlah kita merangkak untuk mendapat kasih sayang daripada melompat yang sememangnya lebih seronok pada awalnya tetapi merosot pada akhirnya” Yang di maksudkan disini ialah jangan mula2 je rasa kasih sayang tetapi dah lama2 hilang perasaan itu. Mari kita sama2 suburkan dan kekalkan kasih sayang sesame kita.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu di letakkan ke atasnya” hadis riwayat Al-Bukhari

Di kesempatan ini salam kemaafan buat semua sahabat2 dan adik2 di USIM. Saya memang suka buat perangai, baru ada seri..=) Tetapi hakikatnya kalian pun tau betapa saya sayang kalian.

Khusus buat adikku Maisarah (ex-PA), uhibbuki fillah. Terus kuat ye adikku. Jangan berubah kerana manusia, tetapi berubahlah kerana kesedaran diri untuk menggapai cinta Ilahi. Ayuh kita bersama2 pimpin tangan menuju syurga ilahi.

“Ya Allah, Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berkumpul kerana MengasihiMu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu. Hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’atMu, maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya. Kekalkan kemesraan antara hati-hati ini. Tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya ( yang sebenar). Penuhkan (piala) hati ini denagn cahaya RabbaniMu yang tidak kunjung malap. Lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan iman/keyakinan.”

"Cinta ialah sumbernya adalah menyerupakan esensi jiwa orang yg dicintai dg jiwa si pecinta. Hampir seluruh kesukaan si pencinta berada dlm karakteristik orang yg dicintai, yg berasal dari jiwa orang yg dicintai. Ini membuat jiwa lembut, rindu, asyik, dan memberikan perasaan halus yg melepaskannya dari kebisingan dunia"

Sesungguhnya Engkau tahu

Bahwa hati ini tlah berpadu

Berhimpun dalam naungan cintaMu

Bertemu dalam ketaatan

Bersatu dalam perjuangan

Menegakkan syariat dalam kehidupan

Kuatkanlah ikatannya Tegakkanlah cintanya

Tunjukilah jalan-jalannya

Terangilah dengan cahyaMu

Yang tiada pernah padam

Ya Robbi bimbinglah kami…

Rapatkanlah dada kami

Dengan karunia iman

Dan indahnya tawakkal padaMu

Hidupkan dengan ma’rifatMu

Matikan dalam syahid di jalanMu E

ngkaulah pelindung dan pembela R

apatkanlah dada kami

Dengan karunia iman

Dan indahnya tawakkal padaMu

Hidupkan dengan ma’rifatMu

Matikan dalam syahid di jalanMu

Engkaulah pelindung dan pembela

Kuatkanlah ikatannya

Tegakkanlah cintanya

Tunjukilah jalan-jalannya

Terangilah dengan cahyaMu Y

ang tiada pernah padam

Ya Robbi bimbinglah kami…

Ya Robbi bimbinglah kami…

Ya Robbi bimbinglah kami…

video

Read More......

Aku Cinta Allah

Andaikan diriku bisa
Seperti yang lain
Yang Kau sayang
Yang Kau rindukan
Yang Kau cintai

*
Aku lemah tanpaMu aku lelah
Aku sungguh tak berdaya
Tolongku
Tolongku
Yaa Allah

Reff:
Setiap air mataku mengalir
Allah,aku lemah dan tak berarti
Setiap derai tangis membasahi
Allah,jangan tinggalkan aku lagi

**
Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku Cinta Allah

Read More......

Hei!

Hei!

Nape termenung?

Masih berfikir dan terus berfikir?

Masih tak jumpa penyelesaian?

Masalah yang semalam dah selesai?

Kenapa berani tanggung masalah lain?


Hei!

Benarkah kau pejuang Islam?

Dah jumpa pengertian berjiwa besar?

Dah jumpa pengertian hati kering?

Bila boleh jadi berjiwa besar dan berhati kering?

Masih memikirkan layakkah kau?


Hei!

Dimana tahap ibadah kau?

Sudah ganti ruku' sujud yang tertinggal dulu?

Sudah dapat kemaafan dari semua orang?

Sudah bayar semua hutang piutang wang dan budi orang?

Sudah bersedia untuk mati?


Hei!

Kenapa banyak persoalan yang tak mampu kau jawab?

Tak jumpa jawapan?

Atau sebenarnya kau malas untuk mengambil tindakan jika kau ternyata mampu jawab?

Anggota tubuh badan kau untuk apa?

Sekadar menghabiskan nafsu di dunia? Kau tak ingat ke ade hari kebangkitan?


Hei!

Sudah2 la termenung

Sudah2 la meratapi kesedihan

Sudah2 la menjadi pengecut

Sudah2 la bodoh sombong

Sudah2 la sakitkan hati orang lain

Sudah2 la peningkan dan susahkan orang lain

Sudah2 la berangan sebagai pejuang Islam kalau diri tak betul

Sudah2 la meknol oooiiii

Sudah2 laaaaaa

Ingat mati…

Read More......

Indahnya pengalaman

Indahnya pengalaman… Seawal jam 7.55 pg saya berjalan menuju tempat perhentian bas. Keadaan bangunan yang tinggi mencakar langit di blok 140 Pasir Ris Street 11 #02-185 (maknanya tingkat 2 rumah ni 185) sedikit janggal berbeza dengan rumah kampung yang apabila melangkah kaki keluar pasti ada saja yang senyum pada kita =) (kucing atau ayam). Saya naiki bas no 359 menuju ke Central (White Sands) yang pemandu semuanya kaum cina dan baru2 ini dikatakan gaji mereka dinaikkan lg meningkat sehingga $500.

“tittt…” bunyi mesin yang saya akan temui di mana2 sahaja. Ez-Link. Hanya tag di mesin yg di sediakan, then baru blh naik bas/kmtr/parking dll.. Seorang kanak2 berambut kerinting berbaju uniform biru dipimpin oleh ibunya sering menarik perhatianku. Saya senyum padanya setiap pagi namun di balas dengan renungan yang penuh kepelikkan. Maklum la pakaian orang Malaysia berbeza dengan yang lain. “arrrrggghhh.. nak susu..!!!” teriak kanak2 tu dibalas dengan “no, no, no, cannot, see many people.. see.. see” Setiap pagi begitu.. Macam2 ragam. Tapi kebiasaanya kami sahaja penumpang yang berbangsa Melayu manakala yang lain berbangsa Cina/India/omputeh.

Laluan bas warna kuning di sebelah kiri hanya blh digunakan oleh bas pada waktu sesak (pick hour) amat2 berkesan bagi mengelakkan public transport juga mengahadapi masalah kelewatan. Boleh dikatakan jangkaan waktu bas tiba di setiap station itu tepat dan ini langsung tidak menyukarkan penumpang yang menggunakan kenderaan awam. Bas 359 biasenya akan ada 10min sekali.

“Waaaahhhh”.. Kagum melihat sesetengah warga yang sanggup mengambil langkah menggunakan basikal untuk ke station MRT. Setiap pagi pasti akan ade satu pasangan cina menaiki basikal berpakaian lengkap untuk ke pejabat. Lelaki hensem bonceng perempuan cun. So sweet..=) Setiap hari.. Laluan pembawa basikal di buat di semua tempat, traffic light dll. Ia juga di gunakan oleh orang kurang upaya yang berkerusi roda. Seringkali saya melihat orang berkerusi roda berjalan sendirian tanpa memerlukan pertolongan orang lain dek kerana kemudahan yang disediakan untuknya cukup lengkap. Pernah juga saya terfikir, orang kurang upaya ni macamane la nak hidup di Malaysia dalam keadaan struktur jalanraya, kesibukannya, kemudahannya, dll yang masih kurang.

Fuh.. perjalanan yang cukup berbeza. Hayunan kaki begitu deras namun masih ada saja warga yang melintasiku. Pasti saya tengok berapa panjang kakinya, berapa besar langkahannya dan berapa laju hayunannya. Kagum melihat suasana itu saya menjadi terikut2. Ops. Ez-Link dah berbaki kurang dari $3 bermakna perlu di tambah. Mesin (mcm bayar parking kat KLIA) disediakan. “tittt…” saya menekan symbol top up cash di mesin touch screen itu. Siap.. Larian di teruskan lagi.. Masa cuma tinggal 40 minit untuk sampai di sana. Escalator di sediakan namun keunikkannya ialah, “ikut kiri jika tidak memotong”. Pendek kate sape nak cepat/lari ikut kanan escalator kalau tak, stay kiri. Dekat Malaysia mungkin ada system tu, tp tak pernah tgk. Ni bukan system yang di tetapkan tau tetapi culture yang terbentuk mencipta system itu.

Sampai di atas, tidak pernah saya melihat tiada train di situ ini kerana Pasir Ris adalah stesen MRT terakhir (mcm seremban). Bezanya ialah, ketika pick hour 7-9 pg & 5-7 ptg MRT akan bergerak 2 hingga 4 minit sekali. Tetapi jika bukan pick hour 4-6min sekali. Masa ketibaan MRT tepat seperti mana tertera di skrin pemberitahuan. Kgum saya melihatnya.
Sekali lagi.. “Waaaahhhh” luasnya train itu menyebabkan saya terpegun. Jauh berbeza dengan keluasan KTM. Mungkin kerana baru maka design die lebih menepati citarasa dan keselesaan penumpang. Kire kalau tak de orang tu, boleh main badminton dalam train tu =). “Paya Lebar” jeng-jeng-jeng… Dah sampai.. Bersedia untuk meneruskan larian menuju ke destinasi sejauh 10minit. 8.55pg biasanya saya akan masuk melangkah ke destinasi…

Sedikit coretan dari saya yang dah lama tak update blog ni. Maaf jika ada yang ternanti2. Itu perbezaan kehidupan dan kemajuan yang kita nampak antara Malaysia dan Singapura. Masih banyak yang perlu kite perbaiki dari sudut kemajuan tetapi dari sudut kesedaran pemikiran, kepekaan terhadap isu-isu Islam, keberanian kita menegakkan yang hak dan mendaulatkan Islamiyah, itu mesti di puji. Kerana kita terkehadapan dari sudut ini. Saya tidak menghina mana2 pihak. Ini berdasarkan pengamatan saya sepanjang berada di Singapura. Namun dari sudut gerakan dakwah kepada bukan Islam, Singapura mesti di puji kerana purata jumlah mu’allaf tahun 2009 sebanyak 2 orang 1 hari (sumber:Muslim Converts’ Association of Singapore). Jumlah yang cukup membanggakan bagi saya.

Itu tentang dakwah kepada bukan Islam. Di sini saya secara peribadi menyeru kepada warga Singapura, bangkitlah dari tidur yang lena. Jangan takut lagi dengan bayang2 sendiri. Hidupkan semula semangat jihad menegakkan Islam dari pelbagai sudut. Khususnya yang semakin Muslim Singapura lupakan, jihad untuk menegakkan Daulah Islamiyah. Politik dalam Islam cukup cantik dan punya asas dan ikutan yang cukup indah dari Rasulullah s.a.w. Mari kita sama2 bergerak seiring dengan Muslim Malaysia untuk menjadikan impian hidup dalam suasana Islam sepenuhnya tercapai. Saya tidak menafikan ada sesetengah Muslim Singapura yang peka dengan permasalahan berkaitan Islam. Namun kebanyakannya warga yang telah berumur. Pemuda dan remaja hanyut di buai arus secularisme. Sedih saya melihat anak2 Muslim yang berpakaian, bertingkahlaku tidak elok sehingga sukar untuk di bezakan adakah mereka ini Muslim atau tidak. Melayu atau Cina. Nak di bezakan dari percakapan tak boleh dah, semua bertutur dalam bahasa inggeris. Saya berfikir sendirian “kalau pemuda sekarang begini, apakan jadi Muslim Singapura 5 atau 10 tahun akan datang?

Saya sedari, ini adalah permainan mereka (bukan Islam) untuk mengusai kita sebagai orang Islam kerana mereka tahu kita adalah orang yang selayaknya memimpin bukan mereka. Jadi mereka melakukan serangan pemikiran dengan menyekat mana2 saluran yang boleh menyebabkan Muslim berfikir tentang Islam dan Politik Islam. Khusunya sistem pengajaran dan pembelajaran tentang Islam. Ia amat-amat merunsingkan saya sebagai seorang Muslim yang sama2 melihat masalah yang berlaku kepada Muslim Singapura. Ayuh saudara2 ku, ayuh kita berganding bahu memikirkan perancangan untuk mencari jalan keluar dari semua ini. Usah dibiar Islam ditindas jika benar kita sayang kepada Islam dan jika benar kita ummat yang mengucapkan kalimah ‘azim yang sama “LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH”. Bukan saya maksudnya di sini menyeru kepada tindakan ekstrim tetapi perancangan rapi yang bijaksana lebih adalah sesuai mengikut waqi’ kita sebagai warga Asia. Mentaliti perlu di ubah. Terus terang saya katakan pemikiran Muslim Singapura sudah sealiran dan tidak mengini perubahan kepada pemerintahan Islam kerana mereka sudah selesa dengan apa yang dimiliki sekarang ini. Ada orang ahli agama sampai menyebut dan menyalahgunakan ayat didalam surah An-Nisa’:59 tentang ketaatan kepada Allah, Rasulullah dan ulil amri. Yang di momok2kan oleh sesetengah madrasah dengan mengatakan kepatuhan kepada ulil amri itu termasuk pemimpin yang berlaku zalim. Malaysia juga telah menular pandangan sebegini. Namun ayuh kita sama2 saling ingat mengingati. Jika Muslim Malaysia punya kesilapan, silalah tegur dengan cara yang betul. Tidak perlu dinafi kita banyak kelemahan dari sudut kemajuan dan pendidikan walaupun tidak semua yang lemah.

Ini sekadar coretan menggetarkan jiwa2 pejuang Islam. Jangan kita hanya memikirkan permasalah yang berlaku di kampus, luaskanlah penglihatan dan pengamatanmu ke peringkat Malaysia dan dunia. Tenaga dan pemikiran anda sebagai cerdik pandai dalam Islam amat2 di perlukan dalam sama2 membangunkan dan menegakkan kalimah hak “LA ILAHA ILLALLAH, MUHAMMADUR RASULULLAH”.

Read More......
Related Posts with Thumbnails