Atuk Kata...


ORANG KATA... enjoy sementara muda, hidup panjang lagi, dah tua nanti taubatlah.
ATUK KATA... orang muda hidup memang baru bermula, tapi belum tentu masih panjang lagi, entah esok lusa Izrail datang menjemput.
AKU RASA... betul jugak tu...

ORANG KATA... exams tu susah, kena banyak sacrifice, constant study... past year papers...etc... etc... etc...
ATUK KATA... exams tu senang aje, dah ada tarikh untuk diuji, dah ada syllabus untuk diikut, kalau ajal... entah bila siapapun tak tahu, banyak pula tu peringkat ujiannya, Munkar Nakir, Neraca Mizan, tayangan slide...
AKU RASA... betul jugak tu...
ORANG KATA... have fun on your birthday, panggil kengkawan and sedara mara, berpartylah sepanjang malam, make it a memorable one!!
ATUK KATA... setiap hari jadi, kita semakin hampir, hampir setahun dengan kematian, setahun lagi diberi peluang untuk beramal, bertaubat...

AKU RASA... betul jugak tu....

ORANG KATA... kerja mesti sungguh-sungguh, beli rumah besar, kereta mewah, makan lazat... baru hati puas!
ATUK KATA... ye ke hati dah puas?? dah cukup ibadah nak tempah kubur luas-luas? dah siap kenderaan meluncur Titian Sirat? dah cukup zikir untuk santapan rohani? dah cukup amal nak 'book' tempat Jannah Al-Firdaus?

AKU RASA... betul jugak tu...

ORANG KATA... successful people have a good time management, ada bisnes di KL, NewYork, Tokyo... masih sempat berkempen untuk pilihanraya, masih sempat melepas lelah di disko dan karaoke, masih sempat pasang perempuan 2-3, baru orang boleh respect!
ATUK KATA... setiap manusia dapat 24 jam dlm sehari, tapi... ada masa ke untuk sujud disejadah 5 kali sehari semalam? ada masa ke nak selak Al-Quran sekali sehari? ada masa ke nak jenguk ibu ayah di kampung, sekali dalam seminggu, atau sebulan, atau setahun?

AKU RASA... err... betul jugak tu...

Wallahu'alam...

1 comments:

Segalanya bermula dari sebuah pengorbanan. Mengorbankan persepsi selesa dan puji-pujian kepada tegar dengan keazaman untuk melihat PERUBAHAN.

“Jika kamu mahu menjadi seorang yang mempunyai idea, maka hendaklah kamu menjadi seorang yang berpendirian. Sesungguhnya kerosakan kepada idea berlaku, cukup dengan kamu berbelah bagi!” [Abu Tayyib al-Mutanabbi]

Angin tajdid bukan retorik.

Setiap sudut bumi berhak menerima hembusannya.

“Akan kusampaikan dakwah ini, biar sampai ke janin di perut bonda” - Hasan al-Banna

Related Posts with Thumbnails